Президентът и археологията


Преди известно време за първи път в живота си, посетих Археологическия музей в София. Разгледах всички експонати, освен онези, които нашият познат М., уредник на музея, и хората от неговия екип пренасяха в найлонови торбички към сградата на президенстството.

– Защо пренасяте златото и предмети, които са на хиляди години, към сградата на президентството? – попитахме ги.

– Защото редим изложба на съкровища при президента.

– А не е ли по-лесно президентът просто да направи няколко крачки и да дойде до археологическия музей? Ей го е, къде е! (бел.авт. – срещу президенстството).

– Ами той не може да дойде – категорично каза М. – Ние трябва да отидем и да наредим сбирката.

Навярно в очите на президента републиката изглежда по-голяма от Китай, щом той се държи като император.

Заради Първанов не можах да видя всички експонати в музея. 😦

За радост на обществото, а навярно и на президента, сбирката е положително отразена в медиите. Като например ТУК. Понеже обаче на никого не му е чудно защо Първанов толкова обича да мести антиките при себе си в президентството, при условие, че Археологическият музей е точно отсреща, аз все пак реших да си напиша този наивничък пост. И сега продъжавам да се питам: защо археолозите козируват и изпълняват, вместо по някакъв начин да се възпротивят?

Явно съм  много наивна,  защото нищичко не разбирам!

На снимката е показно как трябва да се хваща антична златна маска – само с голи ръце, за да се оставят отпечатъци. Но не обикновени отпечатъци, ами ПРЕЗИДЕНТСКИ! А, значи Първанов все пак си е правил труд някога да ходи до Археологическия музей? Добре, добре… Аз пък си мислех, че музеят ходи при него!

За капак: ТУК един ФИЛМ за българската археология.

Advertisements

2 thoughts on “Президентът и археологията

  1. недопустимо е експонатите на археологическия музей да бъдат пипани с ръце. това е толкова елементарно и се учудвам, че президентът дава такъв лош пример, а и че не е насочен от специалистите в музея в правилната посока.

    за съжаление, служителите в държавни институции я карат още по социалистически. има начин да насочиш президента или който и да било висшестоящ в правилната посока като му кажеш, че така ще се даде добър пример на гражданите за опазване на предметите на изкуството с национално значение, ще му дадат едни специални хубави бели ръкавички и да пипа маските, ако толкова иска. ще бъде като на филмите по National Geographic, а не като от снимка в Работническо дело.

  2. мисля, че следният текст:
    ‘Изложбата се осъществява по инициатива на президента Георги Първанов и със съдействието и участието на Археологическия институт с музей при БАН, регионалните исторически музеи в Шумен и Велико Търново, Археологическия музей във Велики Преслав и Националния историко-археологически резерват в Плиска.’
    отговаря на въпроса ти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s