Винаги има хора, които…


Вчера в едно столично заведение се срещнах с приятел от детство, когото не бях виждала дълго време. Между другото, в хода на разговора ни, той сподели, че се ядосва на поговорка, която е запомнил от баба си, защото тя често я повтаряла. Поговорката гласи: “ВИНАГИ има хора, които са ПО-ЗЛЕ от теб”. Моят приятел каза, че се дразни и плаши от посланието на тази поговорка. Според него, далеч ПО-НОРМАЛНО е да се сравняваме с хора, които са “по-добре” от нас, а не с такива, които са “по-зле”. Той смята, че е излишно да се помага на онези, които имат проблеми или живеят трудно, бедно и отчаяно, защото когато той самият (а моят приятел е имал тежък живот) е бил в лоша ситуация, никой не му е помагал.

Казах му, че имам напълно различно отношение към света. Споделих, че приемам себе си за човек с “отворено” сърце, че притежавам известно количество емпатия и често се чувствам заобиколена от хора, които са “по-зле” от мен: по-слаби, по-объркани, по-нещастни, по-болни, по-бедни, в по-неизгодна позиция и прочее.

Казах, че изпитвам необходимост да помагам на хората по някакъв начин. Идеалното ми аз, например, би дарявало доста по-активно време, пари, отношение, мисъл, разум. Осъзнавам, разбира се, че същинското ми “аз”, действително е много далеч от този идеал, но…

„Веднъж започнеш ли да виждаш земята като място, изпълнено с повече нужди и желания, отколкото с ресурси за изпълнението им, откриваш предизвикателството на живота си! Разбираш, че светът не е нещо стабилно и предначертано от другите. Ставаш свободен за действия и решения! Ставаш по-силен и по-отговорен…“ – разпалих се аз. Казах, че смятам, че действията на човека, отдал се на благотворителност, ВИНАГИ са наградени. Не става дума за материална отплата, разбира се – уточних.

И като същински източен мъдрец, появил се внезапно в заведението с чаша пресвещена мъдрост, дадох следния пример:

Както си вървяла по улицата, една позната видяла далеч пред себе си, седнала на тротоара, циганка на средна възраст, която била облечена доста прилично. Още отдалече моята позната  решила, че ако жената й поиска пари, ще й даде. Имала няколко последни левчета в портмонето и си помислила даже, че ще ги дари всичките. Ясно е, че познатата ми била попаднала под въздействието на СИНДРОМА НА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА. Това е синдром, който изключително много прилича на този на ВДЪХНОВЕНИЕТО. И двата идват неочаквано, НЕ ПРИ ВСЕКИ и са съпроводени от силна, трудно контролируема емоция.

Когато моята позната се приближила, циганката протегнала ръка за просия. Познатата отворила портмонето си и изсипала последните си левове на жената, както си била обещала предварително. За благодарност просякинята започнала да реди чудесни думи: “Ти си добра жена с голямо сърце… Само добрини да ти се случват, защото само добрини вършиш и нека Господ ти даде много любов и огромно богатство, да можеш винаги да помагаш на себе си и на хората около себе си…”. Моята позната чак се изчервила от притеснение. Благодарила скромно и се отдалечила. Ето пример как циганката успяла да се отблагодари.

Тогава приятелят, с когото разговарях, каза: “Вярвай ми, благодарността на тази просеща е била изключение. Когато живеех във Виена, абсолютно винаги на станцията на метрото пред нас, седеше някакъв изпаднал наркоман и просеше. Един път аз действително го съжалих и му сложих в ръката 1 евро. Тогава той ме погледна и каза: “Е, само толкова ли ти се откъсна от сърцето?!” Познай дали не поисках да го фрасна по тъпата мутра?! Кажи сега какъв е смисълът изобщо да помагаме на хората?”

Естествено, с приятеля ми не стигнахме до разбирателство по отношение на “благотворителността”, “добротата” и “щедростта”. Всеки си остана със своите убеждения, никой не стана по-щедър или по-стиснат заради този разговор. Взехме си по още нещо за пиене и продължихме вечерта, избягвайки „дълбоките“ разговори.

*ВСИЧКИ СНИМКИ СА АВТОРСКИ All Rights Reserved ©

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s