Да заобиколим основния проблем с Витоша


Вчера официално беше открит 17-ият международен филмов фестивал в София, о йее… с премиерата на българския документален филм “ВИТОША”.

След дълго и изнервящо колебание ще ходя/няма да ходя, (но пък плакатът изглежда интересен… а и участвах в протестите на Орлов мост…)

ОТИДОХ.

Всичко беше чудесно! И умилителният детски хор, който изпя “Хубава си, моя горо” и “Високи сини планини”, и трогателното награждаване на Ицхак Финци, който получи награда за… (не чух, бях на около километър от сцената…), и постоянното повтаряне на информацията, че София ще КАНДИДАтства за Европейски град на COOLтурата.

Що се отнася до залата на прожекцията в НДК – тя беше номер 1. И буквално, и преносно. Макар и огромна, претъпкана и неудобна, зала 1 на НДК винаги е имала едно предимство: лампите под балконите светят достатъчно силно, така че човек да може да почете малко от книгата, която си носи, преди да е почнал филмът. Така и направих.

С една дума, откриването на филмовия фестивал беше превъзходно. С малко изключение.

Филмът не струваше.

Вместо да покаже нетърпимост срещу мафията, която пали, унищожава, рекетира и по всякакви възможни начини властва над нас чрез купени политици и съдебна система, вместо да изобличи целенасочените лъжи и безотговорното поведение на различни групировки и бизнесмени, вместо да покаже кой, как и защо ограбва българската природа и бърка в нашите джобове – филмът се занимаваше с теми като:

–        софиянци обичат Витоша и от 130 години се катерят до Черни връх

–        ски на Витоша могат да се карат и със спрян лифт (“Браво Цеко!” – провикна се някой от залата, докато даваха безсмисления кадър със спрения лифт. И добре, че се провикна, та да си припомним, че лифтът беше спрян от едни отвратителни хора, срещу които протестирахме! Защото филмът всъщност избощо не засегна този въпрос, освен косвено и странно заобиколно.)

–        млади хора бойкотират Орлов мост, защото имат отношение към въпроса… (Браво, ето ви гражданско общество!…?!?!)

–        колко много редки животински видове има в планината

–        да се помолим да не застрояват Витоша, че е толкова красива…?!? 

Поне към неясната идея бяха добавени и протяжни кадри, скучни природни гледки и нередактирано говорене, та да не се колебаем избщо в това, че сме сбъркали с плащането на 8 лева за билет на премиерното за София Филм Фест българско заглавие.

Да обобщим отново за филма „Витоша“: беше излъчено посланието, че умереното гневене към политиците ще даде своя резултат, но основното е да запазим прородата… Извинете, моля, не ставаше ли дума за строго нарушаване на закони тук!? За мен остава необяснима мекотата, с която филмът разглежда фрапиращите нарушения на закона.

Advertisements

One thought on “Да заобиколим основния проблем с Витоша

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s